22 kolovoza 2009

Isključeni pravaši traže odlazak Đapića


ZAGREB – Isključeni i suspendirani članovi HSP-a predvođeni Ružom Tomašić sastat će se 11. i 12. rujna ove godine u Iloku na skupu kojeg su nazvali konvencija HSP-a, a na kojem se očekuje oko stotinjak ljudi. Na njemu bi se trebala donijeti posebna deklaracija kojom se traži ostavka predsjednika HSP-a Ante Đapića, ali i određuje konačni datum paralelnog izvanrednog sabora stranke na kojem bi trebao biti izabran novi lider stranke. Najveći favorit za tu funkciju zasad je nekadašnja pravaška zastupnica Ruža Tomašić koja već duže vrijeme zahtijeva Đapićev odlazak i sazivanje izvanrednog sabora HSP-a.
Kako se može neslužbeno doznati iz redova nezadovoljnika okupljenih oko Tomašić i Pere Ćorića, oni su svjesni da su im izuzetno male šanse da natjeraju Đapića na ostavku i na sazivanje izvanrednog sabora. Male su šanse i da će Ministarstvo uprave priznati njihov paralelni sabor kao legalan.
Stoga se razmišlja i o osnivanju nove pravaške stranke koja bi trebala biti premosnica do trenutka kada, smatraju oni, pritisak s terena na Đapića postane tako velik da će on naprosto biti prisiljen podnijeti ostavku, nakon čega bi se dvije stranke ujedinile.
Sam Đapić nije jučer za naš list želio šire komentirati sazivanje konvencije rekavši da se u ovom slučaju radi tek o »buri u čaši vode kojoj se daje veliki medijski prostor«, te da se u HSP-u provode redovni unutarstranački izbori nakon čega će on kao predsjednik stranke, što je pravo koje mu daje statut, sazvati i izborni sabor stranke.
Tijekom jučerašnjeg dana pojavile su se informacije da su na stranu Đapićevih protivnika prešli gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel, te šef požeškog HSP-a Radislav Galić. U izjavi za naš list Đuzel je demantirao tu infornmaciju rekavši da nema ništa s nezadovoljnicima i da apsolutno priznaje Đapića kao legitimnog predsjednika stranke (kom.: iako se potajno sastajao i pregovarao sa Đapićevim oporbenjacima). Galić pak kaže da će se o svemu izjasniti u utorak na konferenciji za novinare. Nekadašnji zadarski čelnik pravaša Danijel Kotlar kaže da neće doći u Ilok jer ide u London, iako načelno podržava demokratizaciju stranke.

Nema komentara:

Objavi komentar